AYVALIK’TA İHTİYAÇ SAHİBİ AİLELERİN ÖĞRENCİLERİNE ASKI’DA KİTAP

29 Ocak 2021

Ayvalık’ta genç bir kitapevi işletmecisinin öğrencilere yönelik başlattığı Askı’da Kitap kampanyası sadece 2 günde 150 kişiye ulaştı.

Askı’da Kahve, Askı’da Ekmek, Askı’da Kıyafet, Askı’da Sebze-Meyve gibi kampanyaların ardından sahaflardaki kitaplar da askıya girdi.

Ayvalık’ta kısa bir süre önce genç bir girişimci tarafından açılan kitapçı, ilçedeki ihtiyaç sahibi ailelerin okullarda eğitim gören çocukları için Askı’da Kitap kampanyası başlattı.

Öğretmen olan eşinin tayini nedeniyle Ayvalık’a gelip, çok sevdiği kitapçılık işine girdiğini anlatan Hünkâr Erdem Söğüt, “Geçtiğimiz Aralık ayı başında dükkânımı açtım. Beklediğimden de fazla ilgili gördü mekânımız. Pandemi sürecinde birçok insanımız işini kaybetti. Bu insanların çocukları da var.  Bu insanlarımız ekmek bulup karınlarını doyurabiliyorlar ya da farklı ihtiyaçlarını bir şekilde giderebiliyorlar ama kitap okumanın da ekmek kadar, su kadar ihtiyaç olduğuna inanıyorum. Bu çocuklarımıza da bu zorlu süreçte sahip çıkılması gerektiğini düşündüm.  Sadece internet ortamında, sosyal medya koşullarında bu çocuklarımızın hayatlarını devam ettirmelerini istemedim. Bu yüzden de bu kampanyayı yapmak istedim” dedi.

Kitap bağışlayanla, bu bağışı kabul edenler arasında görünmeyen bir köprü kurduğunu aktaran Söğüt, “Askı’da Kahve, Askı’da Ekmek, Askı’da Kıyafet gibi kampanyalardan esinlenerek bu kampanyayı planladık. Gelen her kitap bağışçısının yaptığı bağışı not ediyorum düzenli bir şekilde. Bunun ardından da ihtiyaç sahibi çocuklara ulaşıyorum. Çoğunlukla da çocuklar dükkâna gelerek Askı’da Kitap olup olmadığını soruyorlar. Askı’da Kitap o an için olmasa bile ben yine de o çocuğu gerçekten ihtiyaç sahibiyse zaten boş çevirmiyorum.  Bunun dışında başlattığımız kampanyaya evlerinden kitap getirenler de oldu. Geçen hafta Cuma günü başladığımız kampanyamızda kendi cebimizden de katkılar veriyoruz.  Müşterilerimiz, eşimiz, dostumuzun da destekleriyle kampanyaya başladığımız dört günden bu yana 150 kitabı öğrencilerimize ulaştırdık. Askıya koyduğumuz kitapları bana geliş fiyatına müşterilere sunuyorum. Hiçbir şekilde kâr sağlamıyorum. Hedefimiz ise gönül ister ki milyonlara ulaşabilmek ama ulaşabildiğimiz kadar ihtiyaç sahibi öğrencimize kitaplarımızla ulaşmayı amaçlıyoruz.” diye konuştu.

MÜŞTERİLER MEMNUN

Sahaf dükkanının devamlı müşterilerinden Ecem Güzelhisar, Askı’da Kitap ile ihtiyaç sahibi öğrencilere ücretsiz bir şekilde kitap temin edildiğini öğrenmiş olmanın bile kendisini ziyadesiyle mutlu ettiğini belirtti.

Türkiye genelinde ihtiyaç sahibi olan çok insanın olduğunu hatırlatan Güzelhisar, “Mesela ben de üniversite öğrencisiyim ve benim de çoğu zaman ihtiyacım oluyor. Askı’da Kitap, daha fazla ihtiyacı olan insanlara kitap okuyabilme imkânına kavuşturuyor. Bence herkesin bol bol kitap okuması gerekiyor. Bu güzel alışkanlığın çocuk yaşlarda kazanılması gerekiyor. Sürekli okuyup, sürekli yeni yeni bilgiler öğrenmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Daha önce “Askıda Kahve”, “Askı’da Ekmek” gibi uygulamalar şahit olduğunu ancak “Askı’da Kitap” uygulamasıyla ilk kez tanık olduğunu söyleyen Ecem Güzelhisar, “Bu sistem bağış yapan ile ihtiyaç sahibi arasında görünmeyen bir gönül köprüsü kurulmasının temelinde yükseliyor. Burada da böylesi bir gönül köprüsü kurulmuş. Doğrusu bunu duyduğum için çok memnun ve mutlu oldum” ifadelerini kullandı.

“KİTAPLAR BİZLERİ TÜM DÜNYAYA GÖTÜRÜR”

Mekânın müşterilerinden Radyo-Sinema dalında Yüksek Lisans Öğrencisi Tugay Durmaz ise muhabirimize yaptığı açıklamada, Askı’da Kitap uygulamasını son derece olumlu bulduğunu kaydederek, “Türkiye’de ne yazık ki kitap okuma oranı çok yüksek değil.  Tabi kitaba erişim oranı da yüksek değil.  İnsanların kitaplara erişimini yükseltebilmek adına Askı’da Kitap uygulamasının son derece faydalı olduğunu düşünüyorum. Sonuç itibariyle ne kadar insan bu uygulamaya katılabilirse katılmalıdır. 3 lira, 5 lira, 10 lira 1 kitap, 5 kitap, 10 kitap eder. Kitap alamayan ailelerin 10 çocuğu sevinir.  Bu durum çocukları kitap okumaya teşvik edecektir.” dedi.

Günümüzde insanların boş vakitlerinin büyük bir bölümünü internette kısa videolar izleyerek, sosyal medyada sohbet ederek ve çok az da gezerek geçirdiğini savunan Durmaz, “Tabiki tüm bunlar insan hayatında mutlaka olmalı. İnsanlar internetten de yararlanmalı ve gezip görmeli ve sosyalleşmeli ama kitap okumayı da ihmal etmemelidirler. Çünkü her kitap bizlere geçmişten ya da bizden daha çok birikimi olan yazarların aktarımlarıdır. Kitaplar bizleri tüm dünyaya götürür” diye konuştu.

 

  • facebook hesabınızla yorumlayın:
    Share on Myspace

Konuk Olarak Yorum Yapın

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

logo
Sözcü Gazete ve Matbaacılık Turizm İnşaat Mimarlık Tic. Ltd. Şti.
Sakarya Mah. Atatürk Cad. Özaral Pasaji No:179/14 Ayvalık/Balıkesir
(0 266) 313 00 65/66
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
İmtiyaz Sahibi :  Serdar Göktekin
Kurucusu :  Levent Engin Pamirol
Sor. Yazı İşl. Md. :  Gülçin Akyel
Sayfa Editörü :  Yahya Altıntaş
Muhabir :  Birol Aslan
Muhabir :  Gökhan Kula
Bilgi İşlem :  Gülçin Sarıkaya
Baskı Sorumlusu :  Levent Şenol
Hukuk Danışmanı :  Mustafa Sakızlı
Haber Merkezi    Serdar Göktekin
 Kemal Kasap
 Cengiz Tosunyılmaz
:
 
Spor Müdürü :  Cemal Erhanoğlu
Reklam Müdürü :  Raşit Özgül
Katkı Yapanlar : Bülent Bilici Hüsnü Evren
  Kazım Yorulmaz Zeliha Kafa
Temsilciler
Altınoluk Hasan Şen 0536 636 38 79
Altınova Yusuf Bilici 0543 343 18 59
Ayvalık Cemal Erhanoğlu 0542 582 11 80
Balıkesir Taylan Toprak 0554 479 32 25
Burhaniye Şenol Torlak 0554 594 67 15
Edremit Tuncay Ayklan 0535 514 74 25
Gömeç Yusuf Duran  
Küçükköy Bahtiyar Yıldırım 0535 518 11 24