AYVALIK’IN EN İYİ ÇİFTÇİSİ MEHMET YAVAŞ’A BİR ÖDÜL DE ATO’DAN GELDİ

05 Kasım 2018
Ayvalık’ta, geçtiğimiz hafta Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası ve Ayvalık Ziraat Odası tarafından düzenlenen 14. Uluslar arası Zeytin Hasat Günleri’nde; Ayvalık Ziraat Odası’nca En İyi Çiftçi Ödülü’nün sahibi olan Mehmet Yavaş’a bir ödül de Ayvalık Ticaret Odası’ndan geldi.
Ayvalık’ta bugüne kadar 70 bin zeytin fidesi dikmesi ve bu fidelerin binlercesinin günümüzde zeytin üretmesi nedeniyle Ayvalık’ın En İyi Çiftçisi Ödülü’ne layık görülen Mehmet Yavaş için düzenlenen törende; Ayvalık Ticaret Odası’nın eski Meclis Başkanı Abdullah Servet Ertem, ilçede Yakup Usta olarak tanınan Yakup İçten ve ATO yöneticileri hazır bulundu.
Törende; ATO Başkanı Mustafa Büyükçıvgın tarafından bir madalya ile ödüllendirilen Mehmet Yavaş’ın; Ayvalık Ticaret Odası Şeref Kütüğü’ne kendi adını taşıyan madalyonu çakarken oldukça duygulandığı gözlendi.
Törende konuşan ATO Başkanı Mustafa Büyükçıvgın, Mehmet Yavaş’ın kendisinin işyeri komşusu olmasının yanı sıra dertdaşı, sırdaşı ve ağabey olarak benimsediği bir insan olduğunu vurgulayarak, “Kendisinin soyadının ‘Yavaş’ olduğuna bakmayın. Mehmet ağabeyimiz, memlekete hizmette en ön sırada olacak kadar hızlıdır. Mehmet ağabey, kendisini hatırladığı günden bu yana gerçek bir zeytin emekçisidir ve zeytine hizmet etmektedir. Ayrıca bu meslekte hem alaylı, hem de okulludur. Kendisi yıllarca Tariş fabrikalarında analiz uzmanı olarak zeytin sektörünün tüm paydaşlarına hizmet vermiştir.70 yaşını aşmasına rağmen halen daha Ayvalık’ta zeytin fidesi dikmeye devam eden Mehmet ağabeyimiz, bu işi göz nuruyla yapmakta ve onların büyüdüğünü gördükçe de adeta gözyaşlarıyla bu fideleri sulamaktadır.” dedi.
Nazım Hikmet’in ‘Yaşamaya Dair’ şiirindeki, “70’inde bile zeytin dikeceksin” mısrasını anımsatan ATO Başkanı Büyükçıvgın, “Ben öldükten sonra çocuklarıma kalır’ düşüncesiyle değil, fidanın yeşerişini, rüzgârda sallanışını, boy atışını, çiçek bağlayışını, dane verişini seyretmek için dikeceksin. Yani yaşadığını hissetmek için o ağaçları dikeceksin demiş şair… Mehmet ağabeyimize; bize yaşadığımızı ve sevgiyi  hissettirdiği için teşekkür ederiz. Bizim bundan sonraki hedefimiz; Ayvalık’ın zeytinin başkenti olduğunu buradan bütün yurdumuza ve Avrupa’ya ilan etmektir.” diye konuştu.
 
ZEYTİN EMEKÇİSİNE ANLAMLI JEST
Mini törende konuşan Ayvalık’ın En İyi Çiftçisi Mehmet Yavaş ise; “Biz; TARİŞ’e yağ gönderiyorduk. Çünkü Devlet Desteklemeli, Birlik Mübayası ve Ortaklardan alımlar olmak üzere TARİŞ’te üç türlü alımlar vardı. O zamanın imkânsızlıklarıyla mücadele ederek bu gönderimleri gerçekleştiriyorduk. O dönemlerde mazot yoktu. Buradan bir tanker zeytinyağı göndereceksin de yer açılacak ve o boşalan alana da yeniden ortaklarımızın zeytinyağlarını satın alacak şekilde ilkel bir sistemle çalışmak zorundaydık. Öylesi zor yıllar yaşadık biz. 1967 yılında Ayvalık’ın tanınmış akaryakıt istasyonu işletmecisi rahmetli Hatice Akıncı, bana deniz kayıklarının fişlerini verirdi ve ben bu fişlerle bir tanker zeytinyağı gönderebiliyordum. Daha sonrasında 1974 yılında margarin yağlarının revaçta olduğu dönemlerde de bırakın tankerleri, şişelerle bile zeytinyağını satabilmek için inanılmaz emekler harcıyorduk. O kötü dönemleri yaşadık biz. Şimdi ise çok şükür ki insanlarımız zeytinyağının sağlık iksiri olduğunun farkına vardı ve zeytinyağı bu günlere geldi. Çok mutluyum. Beni onore eden Ayvalık Ticaret Odası yöneticilerine sonsuz şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Konuşmaların ardından Mehmet Yavaş’a budanan zeytin ağaçlarının dallarından alınan zeytin yapraklarından hazırlanan bir buket zeytindalı hediye edildi.
 
  • facebook hesabınızla yorumlayın:
    Share on Myspace

Konuk Olarak Yorum Yapın

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

logo
Sözcü Gazete ve Matbaacılık Turizm İnşaat Mimarlık Tic. Ltd. Şti.
Sakarya Mah. Atatürk Cad. Özaral Pasaji No:179/14 Ayvalık/Balıkesir
(0 266) 313 00 65/66
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
İmtiyaz Sahibi :  Serdar Göktekin
Kurucusu :  Levent Engin Pamirol
Sor. Yazı İşl. Md. :  Gülçin Akyel
Sayfa Editörü :  Yahya Altıntaş
Muhabir :  Birol Aslan
Muhabir :  Gökhan Kula
Bilgi İşlem :  Gülçin Sarıkaya
Baskı Sorumlusu :  Levent Şenol
Hukuk Danışmanı :  Mustafa Sakızlı
Haber Merkezi    Serdar Göktekin
 Kemal Kasap
 Cengiz Tosunyılmaz
:
 
Spor Müdürü :  Cemal Erhanoğlu
Reklam Müdürü :  Raşit Özgül
Katkı Yapanlar : Bülent Bilici Hüsnü Evren
  Kazım Yorulmaz Zeliha Kafa
Temsilciler
Altınoluk Hasan Şen 0536 636 38 79
Altınova Yusuf Bilici 0543 343 18 59
Ayvalık Cemal Erhanoğlu 0542 582 11 80
Balıkesir Taylan Toprak 0554 479 32 25
Burhaniye Şenol Torlak 0554 594 67 15
Edremit Tuncay Ayklan 0535 514 74 25
Gömeç Yusuf Duran  
Küçükköy Bahtiyar Yıldırım 0535 518 11 24