KENT KONSEYLERİ GELECEĞİN KENTLERİNİ BALIKESİR’DE KONUŞTU

11 Şubat 2020
Balıkesir Kent Konseyi ev sahipliğinde hafta sonu "Geleceğin Kentleri, Kentlerin Geleceği" temasıyla gerçekleştirilen panelde kent ve kentliye dair önemli paylaşımlar yapıldı.
Kent ve kentliye dair paylaşımların yapıldığı, Prof. Dr. Uğur Batı’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen ilk oturumda; İTÜ Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülden Erkut “Sürdürülebilir Gelişme Amaçlarını Yerelleştirmek”, Program Yapımcısı ve Sunucusu Güven İslamoğlu “Küresel İklim Değişikliği”, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Şentürk “Kentsel Değişmeler ve Sosyal Kapsayıcılık” konusunda konuşmalar yaptı. 
“Geleceğin Kentleri, Kentlerin Geleceği” konulu, moderatörlüğünü Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel’in yaptığı ikinci oturumda ise Sosyolog Erol Erdoğan “Şehir, Çocuk ve İnsan”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme Kentsel Dönüşüm ve Planlama Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Haluk Selim “Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm” konusunda konuşmalar yaptı.
BALIKESİR, SİVİL TOPLUM
İÇİN ÖNEMLİ BİR ŞEHİR
İlk oturumun açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Uğur Batı, sivil toplumun konuşulduğu toplantının Kuvayi Milliye Şehri Balıkesir'de yapılmasının özel bir önemi olduğunu vurgulayarak "Balıkesir, sivil bir inisiyatifle mücadeleyi başlatan, kendi kendini kurtaran bir kent. Bu sivil toplumun en önemli örneklerinden birisi." dedi. 
Sivil toplum üzerine daha çok konuşulması daha çok düşünülmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Batı, günümüzde ülkelerin değil kentlerin yarıştığını, kentlerin 'soft power' denen yumuşak gücün en önemli parçalarından birisi olduğunu kaydetti, kent konseylerinin sivil inisiyatif noktasında kent konseylerinin önemli bir potansiyeli olduğunu ifade etti. 
YEREL YÖNETİMLER GÜÇLENDİRİLMELİ
“Sürdürülebilir Gelişme Amaçlarını Yerelleştirmek” konusunun insan, ekonomi ve mekân olarak 3 alt başlıkta ele alınması gerektiğini söyleyen İTÜ Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülden Erkut "Şehirler; büyümenin motorlarıdır, kentleşme için bir fırsattır. Bunun için yerel yönetimler güçlendirilmeli ve katılımın gücü tanınmalıdır." dedi. Küreselleşen dünyada nüfus hareketlerinin çok fazla olduğunu, bunun neticesinde toplumlar çok kültürlü dünyaya adapte olması gerektiğini ifade etti. 
KARBON AYAK İZİNİ AZALTMALIYIZ
Küresel iklim değişikliği konusunda bir konuşma yapan Güven İslamoğlu, dünyanın ve doğanın iyi anlatılması gerektiğini söyledi. Doğanın ve biyolojik çeşitliliğin korunması gerektiğine dikkat çeken İslamoğlu "Dünyanın ısısı 38,5 dereceye ulaştı. Dünyadan başka kaçacak yerimiz yok. İklim değişiyor. Dünya kendisini soğutabilir ama bizim de karbon ayak izimizi azaltmamız lazım." açıklamasında bulundu. 
GÖNÜLLÜLÜK VE ETKİLEŞİM
Panelin “Kentsel Değişmeler ve Sosyal Kapsayıcılık” adlı oturumunda katılımcılara seslenen İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Şentürk, Türkiye ve dünyada gönüllülüğün yaygınlaştırılması gerektiğini ifade ederek "Gönüllülük yaygınlaştıkça toplumdaki sorunların çözümü, bağların güçlenmesi, birbirimizi tanımak gibi çok farklı alanlarda kalkınma pratikleri geliştirebiliyoruz. Gönüllülüğün yanı sıra etkileşim üzerinde de durmak gerekiyor. Bu noktada kent konseylerinin etkin bir rol alması gerektiğine inanıyorum." dedi. 
ŞEHİR, GENÇ VE ÇOCUK
“Geleceğin Kentleri, Kentlerin Geleceği” konulu, moderatörlüğünü Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel’in yaptığı ikinci oturumda ise “Şehir, Çocuk ve İnsan” üzerine konuşan Sosyolog Erol Erdoğan, şehirlerin ve sokakların çocuksuzlaştığını ve oyunsuzlaştığını ifade ederek "Şehirlerdeki güvenlik ve mimari meselelerini çözerek çocuklarımızı daha görünür hale getirebiliriz." dedi. 
Erol Erdoğan ayrıca müzik ve çizgi filmlerin geleceği inşa etmede önemli bir rolü olduğunu kaydetti. 
DEPREM VE KENTSEL DÖNÜŞÜM KONUŞULDU
Panelin son konuşmacısı ise İstanbul Ticaret Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme Kentsel Dönüşüm ve Planlama Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Haluk Selim oldu. Doç. Dr. Selim Türkiye'deki deprem gerçeği ve kentsel dönüşüm konusunda bilgiler verdi.
Panelin ardından Elazığ Kent Konseyi Başkanı Murat Ergen, geçtiğimiz 24 Ocak günü 6.4 şiddetinde gerçekleşen depremin ardından Elazığ’ın durumu hakkında bilgilendirme yaptı. Başkan Ergen, devletin her bir kurumunun ve sivil toplum kuruluşlarının bu süreçte yanlarında yer alarak bölge halkının toparlanmasına yardımcı olduklarını belirtti.
 
  • facebook hesabınızla yorumlayın:
    Share on Myspace

Konuk Olarak Yorum Yapın

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

logo
Sözcü Gazete ve Matbaacılık Turizm İnşaat Mimarlık Tic. Ltd. Şti.
Sakarya Mah. Atatürk Cad. Özaral Pasaji No:179/14 Ayvalık/Balıkesir
(0 266) 313 00 65/66
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
İmtiyaz Sahibi :  Serdar Göktekin
Kurucusu :  Levent Engin Pamirol
Sor. Yazı İşl. Md. :  Gülçin Akyel
Sayfa Editörü :  Yahya Altıntaş
Muhabir :  Birol Aslan
Muhabir :  Gökhan Kula
Bilgi İşlem :  Gülçin Sarıkaya
Baskı Sorumlusu :  Levent Şenol
Hukuk Danışmanı :  Mustafa Sakızlı
Haber Merkezi    Serdar Göktekin
 Kemal Kasap
 Cengiz Tosunyılmaz
:
 
Spor Müdürü :  Cemal Erhanoğlu
Reklam Müdürü :  Raşit Özgül
Katkı Yapanlar : Bülent Bilici Hüsnü Evren
  Kazım Yorulmaz Zeliha Kafa
Temsilciler
Altınoluk Hasan Şen 0536 636 38 79
Altınova Yusuf Bilici 0543 343 18 59
Ayvalık Cemal Erhanoğlu 0542 582 11 80
Balıkesir Taylan Toprak 0554 479 32 25
Burhaniye Şenol Torlak 0554 594 67 15
Edremit Tuncay Ayklan 0535 514 74 25
Gömeç Yusuf Duran  
Küçükköy Bahtiyar Yıldırım 0535 518 11 24