VAN’DA YAŞAMINI YİTİREN 3 İTFAİYE ERİNİN ŞEHİT SAYILMASINI İSTEDİLER
Özel

11 Şubat 2020
Ayvalık Belediyesi bünyesinde çalışan personel Van'da meydana gelen çığ felaketinde vefat eden itfaiye personellerinin görev başında yaşamlarını yitirmiş olmalarına rağmen şehit sayılmamalarının tepki göstererek, görev sırasında yaşamını yitirenlerin şehit sayılmasını istediler.
 
Ayvalık’ta; ilçe merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk anıtı önünde toplanan Ayvalık Belediyesi çalışanlarının da üyesi olduğu Ayvalık Tüm Yerel-Sen, Türk Yerel Hizmet Sen ve Belediye-İş sendika temsilcileri bir basın açıklaması yaptı.
Ayvalık Belediye Başkan Yardımcısı Ersan Bahar’ın da katıldığı toplantıda, basın açıklamasını Tüm Yerel-Sen Balıkesir Şubesi Basın-Yayın Sekreteri Gönenç Olgun seslendirdi.
Van-Bahçesaray karayolunun 33. kilometresinde üzerine çığ düşen minibüste bulunan 2 yolcuyu arama çalışmaları sürerken, arama işlemini yapan ekibin üzerine de çığ düştüğünü hatırlatan Gönenç Olgun, “Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Van-Bahçesaray karayolunda arama kurtarma ekiplerinin üzerine düşen çığda 8 jandarma, 3 güvenlik korucusu, 1 itfaiye eri ile 9 sivil vatandaşın yaşamını yitirdiğini söyledi, sonrasında ise ölü sayısının 23'e çıktığını duyurdu. Hayatını kaybeden itfaiye eri sayısının 3'e çıktığını dile getirdi.” dedi.
Olgun açıklamasında, “2330 Sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanunun 2. Maddesi; ‘Bu kanun; a) İçgüvenlik ve asayişin korunması veya kaçakçılığın men, takip ve tahkiki veya trafik ve yol güvenliğini sağlamak konularında görevlendirilen: 1. Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personelini, 2. Silahlı Kuvvetler mensuplarını, 3. Milli İstihbarat Teşkilatı mensuplarını, 4. Çarşı, mahalle ve kır bekçilerini, 5. Orman memurları ve personeli ile Gümrük Muhafaza memurlarını, b) Güven ve asayişi ihlal eden eylemlere ve kaçakçılığa ilişkin olayların soruşturma ve kovuşturma işlemlerini yürüten adli ve askeri hâkimleri, Cumhuriyet savcı ve yardımcılarıyla askeri savcı ve yardımcılarını; c) Güven ve asayişi ihlal eden eylemler ile kaçakçılığa ilişkin eylemlerin önlenmesine yönelik görev yapan mülki idare amirlerini; d) Tutuklu ve hükümlülerin sevk ve nakilleri ile ceza ve tutukevlerinin iç ve dış güvenliğini sağlamakla görevli bulunan personeli;  e) Güven ve asayişin korunmasında hizmetlerinden yararlanılması zorunlu olan ve yetkililerce kendilerine bu amaca yönelik görev verilen kamu görevlileri ve sivilleri; f) İç güvenlik ve asayişin korunmasında veya kaçakçılığın men, takip ve tahkiki ile ilgili olarak güvenlik kuvvetlerine kendiliklerinden yardımcı olmuş ve faydalı oldukları yetkililerce tevsik edilmiş şahısları; g) Devlet güçlerini sindirme amacına yönelik olarak yapılan saldırılara maruz kalan kamu görevlilerini; h) Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Teşkilatında bulunan ve 24.2.2000 tarihli ve 4536 sayılı Denizlerde ve Yurt Yüzeyinde Görülen Patlayıcı Madde ve Şüpheli Cisimlere Uygulanacak Esaslara İlişkin Kanunda tanımlanan patlayıcı maddelerin incelenmesi, muhafazası, nakli, imha edilmesi ve zararsız hâle getirilmesi işlemlerinde görevlendirilenleri; ı) Yukarıdaki bentlerde sayılanların yaptıkları görevler veya yardımlar sebebiyle saldırıya maruz kalan eş, füru, ana, baba ve kardeşlerini; kapsar.’ şeklinde düzenlenmiştir. Yukarıdaki kanun maddesinde belirtilen kişiler, görevi başında hayatını kaybettiğinde bu kanun kapsamında ‘şehit’ sayılmakta, yaralanmaları halinde ise ‘gazi’ sayılmaktadır.” ifadelerini kullandı.
 
“BU DURUM KABUL EDİLEMEZ”
Tüm Yerel-Sen Balıkesir Şubesi Basın-Yayın Sekreteri Gönenç Olgun yaptığı  açıklamada, “Ancak görüldüğü üzere, itfaiye çalışanları ve zabıta çalışanları bu kanun kapsamının dışındadır. Birlikte arama kurtarma çalışması yapan jandarmalar, korucular resmi şehit sayılmakta, ancak aynı amaç uğruna hayatını kaybeden, aynı felakette can verip, aynı yerde koyun koyuna yatan, aynı vatanın evladı olan itfaiyeciler yalnızca yaşamını yitirmiş sayılmaktadır. Bu kabul edilemez. Kendi hayatını hiçe sayarak, başkalarının hayatı için çalışırken görevi başında yaşamını yitiren itfaiyeciler resmi olarak şehit sayılmasa da halkın gözünde ve bizlerin gözünde şehittir. Derhal kanun değişikliği yapılmalı, zabıta ve itfaiyeciler de bu tip durumlarda hayatlarını kaybettiklerinde ‘şehit’ olarak kabul edilmelidir.” dedi.
“ESAS VE YÖNTEMLER YENİDEN DÜZENLENMELİDİR”
Konuyla ilgili sendikalarının 2016 yılında kanun teklifi hazırlamış ve siyasi partilere ilettiklerini ancak kanunda herhangi bir değişiklik yapılmadığını belirten Gönenç Olgun, “Anayasada yer alan Sosyal Devlet İlkesi de dikkate alınarak İtfaiye ve Zabıta Teşkilatlarında görev yapan personelin görevlerinden dolayı ya da görevleri sona ermiş olsa bile yaptıkları hizmet nedeniyle yaralanmaları, hastalık sonucu ölmeleri veya sakat kalmaları halinde kendilerine ve yakınlarına ödenecek nakdi tazminat ile birlikte bağlanacak aylığın esas ve yöntemleri düzenlenmelidir” diye konuştu.
 
  • facebook hesabınızla yorumlayın:
    Share on Myspace

Konuk Olarak Yorum Yapın

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

logo
Sözcü Gazete ve Matbaacılık Turizm İnşaat Mimarlık Tic. Ltd. Şti.
Sakarya Mah. Atatürk Cad. Özaral Pasaji No:179/14 Ayvalık/Balıkesir
(0 266) 313 00 65/66
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
İmtiyaz Sahibi :  Serdar Göktekin
Kurucusu :  Levent Engin Pamirol
Sor. Yazı İşl. Md. :  Gülçin Akyel
Sayfa Editörü :  Yahya Altıntaş
Muhabir :  Birol Aslan
Muhabir :  Gökhan Kula
Bilgi İşlem :  Gülçin Sarıkaya
Baskı Sorumlusu :  Levent Şenol
Hukuk Danışmanı :  Mustafa Sakızlı
Haber Merkezi    Serdar Göktekin
 Kemal Kasap
 Cengiz Tosunyılmaz
:
 
Spor Müdürü :  Cemal Erhanoğlu
Reklam Müdürü :  Raşit Özgül
Katkı Yapanlar : Bülent Bilici Hüsnü Evren
  Kazım Yorulmaz Zeliha Kafa
Temsilciler
Altınoluk Hasan Şen 0536 636 38 79
Altınova Yusuf Bilici 0543 343 18 59
Ayvalık Cemal Erhanoğlu 0542 582 11 80
Balıkesir Taylan Toprak 0554 479 32 25
Burhaniye Şenol Torlak 0554 594 67 15
Edremit Tuncay Ayklan 0535 514 74 25
Gömeç Yusuf Duran  
Küçükköy Bahtiyar Yıldırım 0535 518 11 24