Bu sayfayı yazdır

AYVALIKLI KADINLARDAN “SESSİZ ÇIĞLIK” YÜRÜYÜŞÜ
Özel

09 Mart 2020
Ayvalık’ta; 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Kent Konseyi Kadın Meclisi öncülüğünde ilçedeki kadınlar tarafından oluşturulan sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla sessiz bir yürüyüş gerçekleştirildi.
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ve eşi Canan Ergin’in de destek verdiği sessiz yürüyüş, Öğretmenevi önünden Cumhuriyet Meydanı’na kadar olan yaklaşık 700 metrelik bir parkurda sürdü.
Cumhuriyet Meydanı’nda Belediye Başkanı Mesut Ergin’in öncülüğündeki erkekler tarafından karşılanan kadınlara karanfiller dağıtılarak anlamlı bir jest yapıldı.
 BELEDİYE BAŞKANI ERGİN, “KADINA ŞİDDETE ‘HAYIR’ DİYORUZ”
Belediye Başkanı Mesut Ergin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak, “Tabiki kadınlarımızı hatırlamak sadece bir gün ile sınırlı kalamaz. Her gün; her biri birer kadın olan bizi doğuran analarımızın, bacılarımızın, kardeşlerimizin ve eşlerimizin günüdür. Bu duygularla kadına şiddete ‘hayır’ diyoruz” diye konuştu.
“KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE KADIN CİNAYETLERİ SON BULMALIDIR”
Cumhuriyet Meydanı’nda Ayvalık Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından hazırlanan basın açıklamasını Tuğba Erol okudu.
Kadın haklarını kazanmak için 163 yıl önce hayatını kaybeden, Atatürk’ün emanet ettiği Cumhuriyete sahip çıkan kadınları selamlayan Tuğba Erol, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü kadın dayanışması ve mücadelesinin uluslararası günüdür. Bugün yine hep beraberiz, meydanlardayız. Yine yeniden haklarımız için, kadın emeğinin sömürülmemesi için mücadelemize devam ediyoruz. Biz kadınlar diyoruz ki; kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri son bulmalıdır. Her gün basında yer alan şiddet haberlerinden bıktık. Suçluların vicdanları sızlatan cezalar alması hepimizin içini kanatıyor. İyi hal ve haksız tahrik indirimleri kadına yönelik şiddetin normalleştirilmesine ve suçluların cesaret kazanmasına neden oluyor. Kadınları korumak adına çıkarılan yasa maddeleri ise ne yazık ki uygulanmıyor. Kadın cinayetine kurban verdiğimiz Emine Bulut’un ‘Ölmek İstemiyorum’ feryadı halen kulaklarımızda ve kalplerimizde çınlıyor” ifadelerini kullandı.
“MUHAFAZAKÂRLIK KIZ ÇOCUKLARINI GELİN OLARAK GÖRÜYOR”
Yapılan açıklamada, “Son on yılda bizlerden koparılan 3 bin 150’den fazla kadın arkadaşımızı unutmadık. Biz kadınlar kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin politik olduğunu biliyoruz. Bu nedenle bir aradayız ve bir arada olmaya devam edeceğiz. Toplumda bilinçli olarak yükseltilen muhafazakârlık, başta kadınlar ve kız çocukları olmak üzere, hepimizin özgürlüklerini tehdit eden boyutlara ulaşmıştır. Kadın bedenini kontrol altında tutma çabaları, kürtajı yasaklama, kadınların kaç çocuk doğuracağına, ne giyeceğine ve hangi saatlerde dışarıya çıkacağına karar verme yetkisini erkeklere veriyor. Aynı muhafazakarlık kız çocuklarını gelin olarak görüyor. Her yıl binlerce oyun çocuğu evlendiriliyor. Bu konuda hiçbir adım atılmaması bizlerin içini acıtıyor. Son on yılda sayısını bile bilemediğimiz kadar kadın tecavüz ve tacize maruz kalmıştır. Tecavüze uğrayan kadınlar toplumsal baskı ve yasalar nedeniyle tecavüzcüsüyle evlenmeye zorlanıyor. Kadın mücadelesinin çıkış noktalarından biri olan ‘eşit işe, eşit ücret’ talebi ise bugün halen karşılanmış değil. Toplumun yarısını oluşturan ve Dünya’nın yükünü omuzlarında taşıyan biz kadınlar emeğimizin sömürülmediği, eşit işe eşit ücret aldığımız, çocuklarımızı güvenle emanet edebileceğimiz ücretsiz kreşlerin olduğu bir toplumda yaşamak istiyoruz. Tarım alanında çalışan kadınların, erkek işçilerle eşit ücret almasını istiyoruz. Ayvalık’ta pek çok kadının hayatını sürdürebilmek için gündelik işlere gittiğini ve güvencesiz çalıştırıldıklarını biliyoruz. Sosyal güvence her kadının hakkıdır.”ifadeleri kullanıldı.
“HER PLATFORMDA EŞİT TEMSİL HAKKI İSTİYORUZ”
Tuğba Erol; Ayvalık Kent Konseyi Kadın Meclisi adına yaptığı açıklamada, “Biz kadınlar her platformda eşit temsil hakkımızı, kadın cinayetlerinin son bulmasını, İstanbul Sözleşmesi’nin hayata geçirilmesini istiyoruz. Yerel yönetimler ve mecliste az sayıda siyasi temsil olanağı bulan kadınlar seslerini yeterince duyuramıyor. Siyasi alanda yeterince temsil hakkı elde edilmeden kadınların yaşadığı sorunların çözülmeyeceğini biliyoruz. Onun için diyoruz ki, her alanda olduğu gibi siyasi alanda da eşit temsil istiyoruz.” dedi.
 ATATÜRK ANITINI KARANFİL YAĞMURUNA TUTTULAR
Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Şunu anlamak lazımdır ki dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir’ vecizesinin ardından kadınlara seçme ve seçilme hakkını verdiğini hatırlatan Tuğba Erol, “Türk Medeni Kanunu ile kadınların eşit yurttaş olmalarının yolunu açmıştır. Bugün, bu kazanımlarımız elimizden alınmaya çalışılmaktadır. Biz kadınlar buna izin vermeyeceğiz ve haklarımız için mücadele edeceğiz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz. Yaşasın 8 Mart. Yaşasın Kadın Dayanışması…” diye konuştu.
Tuğba Erol’un açıklamasının ardından İstiklal Marşı, meydanda bulunan kadınlar tarafından bir ağızdan seslendirildi.
Etkinlik; Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk anıtının karanfil yağmuruna tutulmasıyla sona erdi.
 

Resim Galerisi

  • facebook hesabınızla yorumlayın:
    Share on Myspace