TMMOB MİMARLAR VE İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI AYVALIK TEMSİLCİLİKLERİ; “ELİMİZLE YAKTIĞIMIZI, GÖZYAŞLARIMIZLA SÖNDÜREMEYİZ”

23 Eylül 2020

Ayvalık’ta geçtiğimiz Cumartesi gecesi çıkan ilçe tarihinin en büyük orman yangınının ardından Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odalar Birliği ile İnşaat Mühendisleri Odası Ayvalık temsilcilikleri tarafından ortak bir basın açıklaması yapılarak, yanan alanların taviz verilmeden yeniden ağaçlandırılması istenildi.

 

TMMOB Ayvalık Mimarlar Odası Temsilciliği Başkanı N. Berke Coşkun ile TMMOB Ayvalık İnşaat Mühendisleri Odası Temsilciliği Başkanı Fisun Atay tarafından ortaklaşa yapılan yazılı basın açıklamasında, “19 Eylül 2020 Cumartesi günü Sarımsaklı-Badavut bölgesinde çıkan ve kısa sürede büyüyerek önemli bir hasara neden olan orman yangını vicdan sahibi her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi bizleri de derinden üzmüştür. Odamızın; yangın ve yangından sonra yapılması öngörülen rehabilitasyon çalışmaları için her türlü destek ve yardıma hazır olduğunun bilinmesini isteriz. Ayvalık Mimarlar Odası Temsilciliği, her ulusal felakette olduğu gibi en başta Ayvalık halkının ve yetkili kurumların tüm gücüyle yanındadır” denildi.

“BÖLGENİN VAHŞİ BİR RANT ALANINA DÖNÜŞMEMESİ İÇİN ELİMİZDEN GELEN HER TÜRLÜ DESTEK VE MÜCADELEYİ VERECEĞİZ”

Ormanların sadece Ayvalık’ın değil; tüm Türkiye’nin milli serveti olduğunun vurgulandığı açıklamada, “ Konum itibarıyla yanan bölgenin doğal sit alanı olması ve turistik ve konut kullanımlı bir bölgenin yanı başında bulunması; her duyarlı vatandaş gibi bizlerin de aklına sabotaj ihtimalini getirmiştir. Bilinmelidir ki, Anayasa’nın 169. maddesine göre yanan ormanların yerinde sadece yeni orman yetiştirilebilir. Dolayısıyla buradan bir rant kapısı açılmasına, bütün dinamikleri gibi bizler de karşıyız. Bizler, gözbebeğimiz olarak gördüğümüz Sarımsaklı’nın hesapsız ve vahşi bir rant alanına dönüşmemesi için elimizden gelen her türlü destek ve mücadeleyi vereceğiz. Yangın her ne sebeple çıkmış olursa olsun; gelecekte sadece bölgenin rehabilitasyonu ve yeniden ağaçlandırılması ile ilgili projelerin dikkate alınması bir gerekliliktir. Bu bağlamda, Ayvalık İnşaat Mühendisleri ve Mimarlar Odası Temsilciliği olarak konu ile ilgili atılacak her türlü adımın takipçisi olacağımızı duyuruyoruz.” ifadelerine yer verildi.

“YANGIN BÖLGESİNİN REHABİLİTASYONUNDA ACELE EDİLMEMELİ”

Yangın çıkan alana hemen yapılacak bir müdahaleden mutlaka kaçınılması gerektiğinin altı çizilen açıklamada, “İyi niyet ile sunulmuş bir acil eylem planı; aksi halde çok zararlı sonuçlar verebilir. Ekolojik bir yıkıma sebebiyet vermemek için, ‘yeniden ağaçlandırma’ konusunda atılacak adımların tedbirli ve planlı olması zaruridir. Uzman görüşleri doğrultusunda; müdahale zamanı, seçilecek ağaçların cinsi, yanan toprağın rehabilitasyonu ve benzeri konularda aceleyle hareket edilmemeli; stratejik bir plan dahilinde çözüm oluşturulmalıdır. Bundan sonrası için de bu tip felaketlerin yaşanmaması adına gereken önlemlerin alınması konusunda adımlar atılmalıdır. Zira istatistiklere göre orman yangınlarının büyük bir kısmı insan hatası ile çıkmaktadır. Unutulmamalıdır ki: ‘Elimizle yaktığımızı, gözyaşlarımızla söndüremeyiz’”denildi.

YANGININ SÖNDÜRÜLMESİNDE EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİLER

Fisun Atay ve N. Berke Coşkun yaptıkları ortak açıklamada, son derece güç koşullarda yoğun emekler sonucunda yangının söndürülmesinde emeği geçen Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’in yanı sıra; Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi, Büyükşehir İtfaiye Teşkilatı, Ayvalık İtfaiye Amirliği, Edremit Orman Bölge Müdürlüğü, Ayvalık Orman İşletme Şefliği yönetici ve çalışanları ile sivil toplum kuruluşları, dayanışma ruhuyla desteklerini esirgemeyen komşu il ve ilçe yönetimleriyle büyük bir fedakârlık ve özveriyle yangınla mücadele eden Ayvalık halkına teşekkür ettiler.

 

 

  • facebook hesabınızla yorumlayın:
    Share on Myspace

Konuk Olarak Yorum Yapın

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

logo
Sözcü Gazete ve Matbaacılık Turizm İnşaat Mimarlık Tic. Ltd. Şti.
Sakarya Mah. Atatürk Cad. Özaral Pasaji No:179/14 Ayvalık/Balıkesir
(0 266) 313 00 65/66
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
İmtiyaz Sahibi :  Serdar Göktekin
Kurucusu :  Levent Engin Pamirol
Sor. Yazı İşl. Md. :  Gülçin Akyel
Sayfa Editörü :  Yahya Altıntaş
Muhabir :  Birol Aslan
Muhabir :  Gökhan Kula
Bilgi İşlem :  Gülçin Sarıkaya
Baskı Sorumlusu :  Levent Şenol
Hukuk Danışmanı :  Mustafa Sakızlı
Haber Merkezi    Serdar Göktekin
 Kemal Kasap
 Cengiz Tosunyılmaz
:
 
Spor Müdürü :  Cemal Erhanoğlu
Reklam Müdürü :  Raşit Özgül
Katkı Yapanlar : Bülent Bilici Hüsnü Evren
  Kazım Yorulmaz Zeliha Kafa
Temsilciler
Altınoluk Hasan Şen 0536 636 38 79
Altınova Yusuf Bilici 0543 343 18 59
Ayvalık Cemal Erhanoğlu 0542 582 11 80
Balıkesir Taylan Toprak 0554 479 32 25
Burhaniye Şenol Torlak 0554 594 67 15
Edremit Tuncay Ayklan 0535 514 74 25
Gömeç Yusuf Duran  
Küçükköy Bahtiyar Yıldırım 0535 518 11 24