AYVALIKLI KADINLARDAN HAKLI TALEP; “YAŞAMAK İSTİYORUZ”
Özel

26 Kasım 2020

Ayvalık’ta; 25 Kasım Kadın Platformu üyeleri ilçe merkezinde Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi. Kadına şiddete dikkat çeken Ayvalıklı kadınlar, “Yaşamak İstiyoruz” diye haykırdı.

Ellerinde, “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” yazılı döviz ve “Haklarımızdan, hayatlarımızdan ve birbirimizden vazgeçmiyoruz” yazılı pankart açan kadınlar birde basın açıklaması yaptı.

Platform adına basın açıklamasını Saniye Özkaya ile Nebahat Gürhan seslendirdi.

Sık sık kadına yönelik şiddetin durdurulmasına ilişkin sloganlar atan Ayvalıklı kadınlar yaptıkları basın açıklamasında, “Bugün; dünyanın dört bir yanındayız; Latin Amerika’dan Tunus’a, Polonya’dan Suriye’ye, Rusya’dan Irak’a, Hindistan’dan Türkiye’ye, büyük bedeller ödeyerek haklarımız, hayatlarımız, kazanımlarımız ve birbirimiz için mücadele ediyoruz. Mirabel kardeşlerin yükselttiği mücadeleyi örüyor, eşit ve özgür bir yaşam için sesimiz yükseltiyoruz” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, “1960 yılının 25 Kasım’ında, Dominik Cumhuriyeti'nde Mirabel Kardeşlere önce tecavüz ettiler, sonra da döverek, hunharca öldürdüler. Faşist diktatörün adamları, üç genç kadını haklarını istedikleri için öldürdü. Mirabel Kardeşlerin bedenlerini yok ettiler ama mücadelelerini yok edemediler. Bugün, dünyanın dört bir yanında milyonlarca kadın ‘Haklarımızdan da Hayatlarımızdan da vazgeçmeyeceğiz’ diye haykırıyor” denildi.

Erkek şiddetinin katlanarak devam ettiğinin hatırlatıldığı açıklamada, “Kadınlar katlediliyor.  Bu yıl Türkiye’de 269 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 152 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Bir haftada 28 kadın katledildi. Öldürenler, kocalar, eski kocalar ya da sevgililer. Üstelik bu sayılar devletin kayıtlarında yer alanlar. Ya devletin, kör, sağır dilsiz oldukları? Ama biz susmayacağız.  Ölen kadınların gözü, kulağı ve sesi olup haykırmaya devam edeceğiz. “ ifadelerine yer verildi.

Tüm dünyada ve Türkiye’de Covid-19 salgını nedeniyle eve kapanma dahil hayatı altüst eden ciddi bir krizin içinde bulunulduğunun belirtildiği açıklamada, “Kadınlar bu krizin de en yüksek bedel ödeyenleri arasında: Kadın yoksulluğu, kronik kadın işsizliği ve hayatın her alanında artan kadına karşı şiddet... Her gün en az 3 kadının öldürüldüğü,   kadın cinayetlerinin cins kırım boyutuna vardığı ülkemizde, 2021 bütçesi tartışılıyor. Ama ‘kadına karşı şiddeti önlemeye yönelik’  herhangi bir iktidar politikası ve buna ayrılmış bir bütçe yok. Buradan yetkililere bir kez daha sesleniyoruz; Kadına karşı sistematik şiddet eziyettir, işkencedir. Seyretmeyin. Biz kadınlar her gün şiddete maruz kalıyor, istismara uğruyor, tecavüz ediliyor, öldürülüyoruz. Şiddeti oluşturanlar; tecavüz edenler, katiller serbest bırakılıyor ya da ceza indirimleriyle neredeyse teşvik ediliyor. Erkek egemen zihniyet öldürenleri değil, ölen kadınların yaşam tarzlarını yargılıyor, erkekleri cesaretleniyor.  Bu ayrımcı politikalar şiddeti azaltmıyor, tersine destekliyor, erkekler öldürmeye devam ediyor. Yasalar uygulanmadığı için kadınlar polise, jandarmaya, savcıya gitmeye çekiniyor. Mahkemeye çıkıp erkek egemen sistem tarafından toplum önünde teşhir edilmekten korkuyor.” ifadeleri yer aldı.

“YENİ KANUN İSTEMİYORUZ”

Kadına yönelik şiddetin Ayvalık’ta da korkutucu boyutlara ulaştığı belirtilen açıklamada, “Ayvalık’ta son 9 ayda 258 kadın, engelli, yaşlı ve çocuk aile içi şiddete maruz kaldı. Ayvalık Kaymakamlığı Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürlüğü verilerine göre şiddet mağdurlarının sadece yüzde 3 ‘ü kolluk kuvvetlerine başvurdu. Bu şiddet, devletin kayıtlarına geçen, ya kayıt dışı olanlar. Türkiye’de, Ayvalık’ta kadınlar, çocuklar pandemi koşullarında sadece hastalıkla, yoksullukla mücadele etmiyor, ev içini cehenneme çeviren şiddetle de baş etmeye çalışıyor. Cezasızlık uygulandığı sürece, şiddet artarak devam edecek. Bizler yeni yasa, yeni kanun istemiyoruz.   Kadınların, çocukların can güvenliğinin teminatı olan İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını, 6284 sayılı yasanın gereklerinin hayata geçirilmesini istiyoruz. Korkudan ve şiddetten uzak, güvenli bir hayat tüm kadınların hakkıdır. Kadına karşı şiddeti önlemek için ceza kanunlarını uygulamak yetmez.  Kapsamlı ve bütüncül politikalar uygulamak gerekir. Bu nedenle tüm yetkilileri bu konudaki en kapsamlı yasal dayanak olan İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için Avrupa Konseyi’nin belirlediği ve EŞİK olarak Türkiye’ye uyarladığımız 12 adımı hayata geçirmeye davet ediyoruz” denildi.

 

12 MADDELİK ÇÖZÜM ÖNERİSİ SUNDULAR

25 Kasım Kadın Platformu üyeleri Kadına karşı şiddetin önlenmesi ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için ise hazırladıkları 12 maddelik öneriyi şöyle sıraladı; “Ayrımcılık ve şiddeti kınayın, suç olduğunu açıklayın. Şiddeti önlemek için tedbir alın. Şiddete karşı destek mekanizmaları oluşturun. Risk altındakileri koruyun. Yasaları uygulayın. Polis, savcılık hizmetleri ve yargının etkinliğini artırın. Adli işlemlerde mağdurları destekleyin ve koruyun. Kapsamlı ve eşgüdümlü politikalar tasarlayın. Sığınmacılar konusunda özenli davranın. Çocukların özel ihtiyaçlarını karşılayın. STK’ları destekleyin. Şiddet verilerini toplayın, araştırmaları destekleyin”

 

  • facebook hesabınızla yorumlayın:
    Share on Myspace

Konuk Olarak Yorum Yapın

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

logo
Sözcü Gazete ve Matbaacılık Turizm İnşaat Mimarlık Tic. Ltd. Şti.
Sakarya Mah. Atatürk Cad. Özaral Pasaji No:179/14 Ayvalık/Balıkesir
(0 266) 313 00 65/66
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
İmtiyaz Sahibi :  Serdar Göktekin
Kurucusu :  Levent Engin Pamirol
Sor. Yazı İşl. Md. :  Gülçin Akyel
Sayfa Editörü :  Yahya Altıntaş
Muhabir :  Birol Aslan
Muhabir :  Gökhan Kula
Bilgi İşlem :  Gülçin Sarıkaya
Baskı Sorumlusu :  Levent Şenol
Hukuk Danışmanı :  Mustafa Sakızlı
Haber Merkezi    Serdar Göktekin
 Kemal Kasap
 Cengiz Tosunyılmaz
:
 
Spor Müdürü :  Cemal Erhanoğlu
Reklam Müdürü :  Raşit Özgül
Katkı Yapanlar : Bülent Bilici Hüsnü Evren
  Kazım Yorulmaz Zeliha Kafa
Temsilciler
Altınoluk Hasan Şen 0536 636 38 79
Altınova Yusuf Bilici 0543 343 18 59
Ayvalık Cemal Erhanoğlu 0542 582 11 80
Balıkesir Taylan Toprak 0554 479 32 25
Burhaniye Şenol Torlak 0554 594 67 15
Edremit Tuncay Ayklan 0535 514 74 25
Gömeç Yusuf Duran  
Küçükköy Bahtiyar Yıldırım 0535 518 11 24