AYVALIK’TA 4. GELENEKSEL BOŞNAK TEFERİÇ ŞENLİĞİ

06 May 2019
Ayvalık’ta;  Balkan ülkelerinin Hıdırellez’i olarak nitelendirilen Geleneksel Boşnak Teferiç şenlikleri başladı ve sona erdi.
Ayvalık Belediyesi ile Küçükköy Birlik ve Dayanışma Derneği işbirliğinde 4. Teferic Şenlikleri saat 10’da Halil Başyazgan Cumhuriyet Kültür Merkezi’nden Küçüköy Merkeze yöresel müzik grubu Brateband eşliğinden yürüyüş düzenlendi.
 Folkloru, mutfağı ve sosyal yaşamı ile Boşnak kültürünün korunması ve tanıtılmasının amaçlanan şenliğe, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Jandarma Komutanı Özay Dörttepe, AK Parti İlçe Başkanı Hakan Kayaalp, CHP İlçe Başkanı Hüseyin Şalmanlı, Belediye Meclis Üyeleri, Pendik Bosna-Sancak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Erdoğan Erden ve çeşitli illerden gelen Boşnak dernekleri ile sayısız vatandaş katıldı.
 
BAŞKAN ERGİN ‘’AYVALIK YAŞAYAN TÜM KÜLTÜRLERİYLE GÜZELDİR VE TÜM KÜLTÜRLERİYLE YAŞAYACAKTIR’’
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Geleneksel Boşnak Teferiç Şenlikleri ile ilgili yaptığı konuşmada, ‘’ Ayvalık bildiğiniz gibi bir çok coğrafyadan göç almıştır. Bu coğrafyaların farklı kültürlerinden beslenen bir kenttir.  Bu kültürlerin hepsini koruyup geleceğe aktarmak   yerel yönetimler olarak borcumuzdur. Ayvalık yaşayan tüm kültürleriyle güzeldir ve tüm kültürleriyle yaşayacaktır. Bildiğiniz gibi 1912’de ki Balkan savaşı sırasında, Balıkesir bölgesine Boşnak  mübadilleri zorunlu göç etmişlerdir. Fakat Küçükköy’ümüzün merkezine Boşnak halkının  yerleşmesi ve yer edinmesi 10 yıllık bir süreci almıştır. 1918 yılında Birinci Dünya Savaşında bölgede Rum halkının hareketlenmesi ve Boşnak halkının can güvenliği kalmaması nedeniyle; Boşnak Halkı Bursa sınırlarına kadar geri gönderilmiştir. Fakat kısa süre bu topraklarda yaşamış olan Boşnak halkı vatanseverliğini göstererek Yarbay Ali Çetinkaya ile birlikte hareket etmiş ve 15 Eylül 1922  de, Ayvalık’ımızın düşman işgalinden kurtulmasında büyük rol oynamışlardır.Bu tarihten itibaren Küçükköy ‘e yerleşen Boşnak halkı Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasıyla yeni kimliklerine sıkı sıkıya tutunmuşlardır.’’dedi.
 
BAŞKAN ERGİN ‘’TEFERİÇ; DOĞANIN UYANIŞINI, BAHARI SİMGELEMEKTEDİR.’’
O günden bu yana öz kimliklerinin kaybetmeden yaşayan Boşnak halkının Teferiç, yani doğanın uyanışını, baharı simgelediğini kaydeden Başkan Ergin, “Teferiç köken olarak, Türkçe ‘tepreç’ ten gelir, kutlamak eğlenmek anlamındadır. Tam anlamı bir araya gelerek “doğanın uyanışını” kutlamaktır. Teferiç Şenliklerimize de bu bakış açısıyla yaklaşarak, Boşnak kültürünün tüm özelliklerini yansıtarak ve yaşatarak bahara hoş geldin diyoruz. Şenliğimizin 4.sünü yaptığımız bu sene, Küçükköy yardımlaşma ve dayanışma derneğine, bizlere destek olan tüm Bosna sancak derneklerine, sivil toplum örgütlerine, bizleri kırmayarak buralara kadar gelen sanatçı dostlarımıza, katkı sunan tüm kişi kurum ve kuruluşlara şimdiden teşekkür ederiz. İleriki yıllarda daha güzel şenlikleri beraber yapmak umuduyla  sözlerimi şöyle bitirmek isterim” ifadelerini kullandı.
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin sözlerini, “Çalsın akerdeonlar, eğlenme zamanıdır.  Şimdi burada hep beraber, tüm Ayvalık ‘bahara merhaba’ diyelim. Nice baharlarımız olsun.” sözleriyle tamamladı.
Başkan Mesut Ergin ardından  Pendik Bosna Halk Oyunları derneği Folklor ekibi ve Güreleler halk oyunları derneği ekipleri sahne aldı.
Küçükköy Kent Müze binasında, saat 13.30’da Saraybosna’daki katliamı kınamak için yapılan ritüelin, Aylin Telef ve Ayşegül Çetinkalp tarafından geçen yıl çekilen fotoğraflarının yer aldığı ‘Ölüm yolunda barış için yürüyenler’ adlı fotoğraf sergisi protokol üyeleri tarafından açıldı.  İlk gün etkinlikleri, Bosfor Band ve Gizem’in saat 21.15’teki konseri ile tamamlandı.
 
 
 
  • facebook hesabınızla yorumlayın:
    Share on Myspace

Konuk Olarak Yorum Yapın

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

logo
Sözcü Gazete ve Matbaacılık Turizm İnşaat Mimarlık Tic. Ltd. Şti.
Sakarya Mah. Atatürk Cad. Özaral Pasaji No:179/14 Ayvalık/Balıkesir
(0 266) 313 00 65/66
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
İmtiyaz Sahibi :  Serdar Göktekin
Kurucusu :  Levent Engin Pamirol
Sor. Yazı İşl. Md. :  Gülçin Akyel
Sayfa Editörü :  Yahya Altıntaş
Muhabir :  Birol Aslan
Muhabir :  Gökhan Kula
Bilgi İşlem :  Gülçin Sarıkaya
Baskı Sorumlusu :  Levent Şenol
Hukuk Danışmanı :  Mustafa Sakızlı
Haber Merkezi    Serdar Göktekin
 Kemal Kasap
 Cengiz Tosunyılmaz
:
 
Spor Müdürü :  Cemal Erhanoğlu
Reklam Müdürü :  Raşit Özgül
Katkı Yapanlar : Bülent Bilici Hüsnü Evren
  Kazım Yorulmaz Zeliha Kafa
Temsilciler
Altınoluk Hasan Şen 0536 636 38 79
Altınova Yusuf Bilici 0543 343 18 59
Ayvalık Cemal Erhanoğlu 0542 582 11 80
Balıkesir Taylan Toprak 0554 479 32 25
Burhaniye Şenol Torlak 0554 594 67 15
Edremit Tuncay Ayklan 0535 514 74 25
Gömeç Yusuf Duran  
Küçükköy Bahtiyar Yıldırım 0535 518 11 24