ZEYTİN AĞACI ÇEŞİTLERİ MERCEK ALTINA ALINDI

07 Kasım 2016
Ayvalık Belediyesi ile Ayvalık Ticaret Odası tarafından düzenlenen “12. Zeytin Hasat Günleri” programı kapsamında ‘Zeytin Çeşidinin Özellikleri ve Tek Çeşit Yetiştiriciliğin Artıları-Eksileri’ konulu panel gerçekleştirildi. 
Ayvalık Belediyesi’ne ait Türkan Saylan Kültür Merkezi bünyesindeki Zeytin Müzesi’nde düzenlenen panelde, Edremit Zeytincilik Üretme İstasyonu Müdürü Murat Küçükçakır moderatörlüğü üstlendi. Panelde; Uluslararası Zeytinyağı Danışmanı İtalyan Antonio Giuseppe Lauro ve Kırklareli Üniversitesi Ekonometri Bölümü Araştırma Görevlisi ve Ayvalık Ticaret Odası Zeytinyağı Duyusal Analiz Laboratuvarı Sorumlusu Suzan Kantarcı Savaş konuşmacı olarak katıldı.
Ayvalık zeytinin Edremit Zeytini çeşidi olduğunu savunan Antonio Giuseppe Lauro, Ayvalık’ın zeytininin birçok yönden Türkiye’nin en kaliteli zeytini olduğunu vurguladı. Zeytinden çıkan yağın, zeytinyağının kalitesini de belirlediğini ifade eden Lauro, dünyada var olan bin 570 çeşit zeytinin bulunduğunu ve her çeşit zeytin ile zeytinleri dallarında taşıyan ağaçların korunması gerektiğinin de altını çizdi.
Panelde; zeytin üreticiliğinin asil bir iş olduğunu kaydeden Edremit Zeytin Üretme İstasyonu Müdürü Murat Küçükçakır ise, “Ayvalık’ta zeytin ağaçları dikine büyür ve her ağaç birbirinden farklıdır. Fotojenik özellikleri olan bir zeytin ağacı türüdür. Yüzlerce yıldır bölge var olan bu zeytin ağaçlarına saygı duymak gerekir” dedi.
Ayvalık’ın siyah zeytinin, Gemlik zeytini kadar uzun ömürlü olmamasına rağmen lezzetli olduğunu savunan Küçükçakır, “Ama Ayvalık’ın siyah zeytinine alışan bir daha bu zeytinden vazgeçemiyor” ifadelerini kullandı.
Panelde, Ayvalık tarihindeki zeytin ve zeytinyağını anlatan Kırklareli Üniversitesi Ekonometri Bölümü Araştırma Görevlisi ve Ayvalık Ticaret Odası Zeytinyağı Duyusal Analiz Laboratuvarı Sorumlusu Suzan Kantarcı Savaş ise; Balıkesir genelindeki zeytin ağacı varlığının yüzde 17 ile 18 civarının Ayvalık’ta bulunduğunu kaydetti.
Ayvalık’ta 1 milyon 781 bin 485 meyve veren zeytin ağacı varlığının bulunduğunu, 129 bin ağacın ise meyve vermediğini anlatan Suzan Kantarcı Savaş, Ayvalık’a has olan zeytin çeşidinin karakteristik özelliklerinin korunması halinde ülke genelindeki zeytin politikasının belirlenmesine katkı vereceğini de sözlerine ekledi.
 
  • facebook hesabınızla yorumlayın:
    Share on Myspace

Konuk Olarak Yorum Yapın

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

logo
Sözcü Gazete ve Matbaacılık Turizm İnşaat Mimarlık Tic. Ltd. Şti.
Fevzi Paşa Mahallesi Çarşı Sokak No:21 Saatli Camii Aralığı Ayvalık/Balıkesir
(0 266) 313 00 65/66
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
İmtiyaz Sahibi :  Selahattin Yay
Kurucusu :  Levent Engin Pamirol
Sor. Yazı İşl. Md. :  Serdar Göktekin
Sayfa Editörü :  Cengiz Tosunyılmaz
Bilgi İşlem :  Gülçin Sarıkaya
Baskı Sorumlusu :  Levent Şenol
Hukuk Danışmanı :  Mustafa Sakızlı
Haber Merkezi    Serdar Göktekin
 Kemal Kasap
 Cengiz Tosunyılmaz
:
 
Spor Müdürü :  Cemal Erhanoğlu
Reklam Müdürü :  Raşit Özgül
Katkı Yapanlar : Bülent Bilici Hüsnü Evren
  Kazım Yorulmaz Zeliha Kafa
Temsilciler
Altınoluk Hasan Şen 0536 636 38 79
Altınova Yusuf Bilici 0543 343 18 59
Ayvalık Cemal Erhanoğlu 0542 582 11 80
Balıkesir Taylan Toprak 0554 479 32 25
Burhaniye Şenol Torlak 0554 594 67 15
Edremit Tuncay Ayklan 0535 514 74 25
Gömeç Yusuf Duran  
Küçükköy Bahtiyar Yıldırım 0535 518 11 24