AYVALIK PAZARCILARI DERTLİ
Özel

30 Mart 2018

Ayvalık Perşembe Pazarı esnafı, dertlerini Sözcü’ye anlattı.

Ayvalık’ta her Perşembe günü kurulan Perşembe Pazarı’nda satış yapmaya çalışan esnaflar, insanların pazardaki meyve ve sebze fiyatlarını pahalı bulduğunu, buna medyada yapılan eksik bilgi içeren haberlerin de neden olduğunu söylediler.

30 yıldır pazarcılık yapan ve  patates, soğan satan Bahri A., “Medya da yapılan haberler pazarcıları mağdur ediyor. Haberlerde örneğin, patates tarladan 35 kuruşa çıkıyor diye haber yapıyorlar, pazarda patatesin kilosunun 2 lira olduğunu gören vatandaş da fiyatı pahalı buluyor. Ama bunun tarladan toplanması, çuvallanması, araçlara yüklenmesi, nakliyesi, mazot parasını kimse hesap etmiyor” dedi.

Patates ve soğan gibi ürünlerin kar marjı yüksek olmayan ürünler olduğunu belirten Bahri A. “Patates ve soğan gibi ürünler kar marjı yüksek olan ürünler değil, çok satarsan sürümden daha çok kazanırsın. Ayrıca biz 50 kilo patates alıyoruz, bunun 3 kilosu toprak oluyor zaten. Biz derdimizi kime anlatacağız, insanların bunları da düşünmesi gerek” dedi.

İNSANLARIN DURUMLARI İYİ OLMADIĞI İÇİN SATIŞIMIZ AZALDI

Pazarcı esnaflarından Tülin Çakır ise çok zorlu bir kış geçirdiklerini, ödemelerin bitmediğini ve insanların alım gücünün azaldığını söyleyerek, “Çalışanların sigortası var, dükkan kiraları var, aldığın malın ödemesi var. Aldığın malı satamıyorsun. Alışverişe gelecek olan insanların sayısı azaldı,  çünkü ekonomik durumları azaldı. Mesela eskiden domatesi 1 kilo alıyorsa insanlar, artık adet sayısına göre alıyor, alım azaldı” dedi.

Marketlerin de özellikle Ayvalık’ta pazarların kurulacağı günlerde ürünlerde indirim yaptığına değinen Tülin Çakır, “Bunun yanında marketlerde işimizi çok bozuyorlar. Bilakis perşembe günü, cumartesi günü, salı günü, indirim yapıyorlar marketlerde. Pazar esnafı mağdur oluyor. Benim mesela muz satışlarım duruyor. Benim toptancıdan 5 lira 30 kuruşa aldığım muzu, markette 5 liraya satıyorlar, nasıl yapıyorlar bunu bilmiyorum” dedi.

KIL BİBER 9 LİRA 50 KURUŞ

Meyve ve sebze fiyatlarına da değinen Tülin Çakır “Bizim fiyat listelerimiz halden günlük olarak çıkar, ertesi gün ne olacağı meçhuldür. Ben şimdi bugün 9 lira 50 kuruştan kıl biberi aldım. Bunu bir de satacağım. Yer param var, poşet param var, peki ben ne kazanacağım. Televizyonlarda haberlerde çıkıp anlatıyorlar, satanlar kazanıyor, üreten kazanıyor diye, burada kim kazanıyor meçhul. Domatesin bana gelişi 2 lira 70 kuruş. Ben bunu 3 liraya satarak para kazanmaya çalışıyorum. Bu iş çok zor, dışarıdan göründüğü gibi değil. 4 liraya bezelye satıyorum, kadın diyor ki pahalı, kardeşim sen gitsen bir tane tost yesen 7- 8 lira. Bunu bir kilo alsan bir tencere yemeğin çıkar” diyerek düşüncelerini ifade etti.

MÜŞTERİ PEYNİR FİYATLARINI GÖRÜNCE KIZIYOR

Pazarda peynir ürünleri satan Muharrem Ergonca ise toptancıdan aldıklarıpeynirin teneke fiyatına zam gelmesiyle peynirin de pahalandığını, müşterinin de peynir fiyatlarını yüksek bulması nedeniyle kendilerine kızdıklarını belirterek, “Bugün diyelim ki peynirin tenekesini toptancıdan 450 liraya aldım, kısa zaman sonra tekrardan almaya gittiğimde, adam senden 480 lira istiyor, zam geldi diyor. Toptancı zam yaptık deyince yapacak bir şeyimiz yok, ister al ister alma diyor adam. Bu sefer toptancıdan aldığımız fiyat yükselince peynir fiyatı da yükseliyor. Müşteri de 30 lira peynir fiyatını görünce reyonda kızıyor bize, fiyatlar çok geldiği içinde yarım kilo alacağına daha az alıyor ya da 15 lira olan peynirden alıyor. Biz sabahtan beri bekliyoruz satış yapmak için” dedi.

BİR TEK GAZ PARAM VAR

Nebi Türe isimli vatandaş ise kendi topladığı otları sattığını belirterek, “Akırı, arapsaçı, ebegümeci, ısırgan otu, karışık ot, turp otu, hardal, izvinye gibi birçok otu Bergama’dan Menemen’e kadar topluyorum, bir tek arabanın gaz parası var, o yüzden satış fiyatlarını ben belirliyorum” dedi.

  • facebook hesabınızla yorumlayın:
    Share on Myspace

Konuk Olarak Yorum Yapın

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

logo
Sözcü Gazete ve Matbaacılık Turizm İnşaat Mimarlık Tic. Ltd. Şti.
Sakarya Mah. Atatürk Cad. Özaral Pasaji No:179/14 Ayvalık/Balıkesir
(0 266) 313 00 65/66
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
İmtiyaz Sahibi :  Serdar Göktekin
Kurucusu :  Levent Engin Pamirol
Sor. Yazı İşl. Md. :  Gülçin Akyel
Sayfa Editörü :  Yahya Altıntaş
Muhabir :  Birol Aslan
Muhabir :  Gökhan Kula
Bilgi İşlem :  Gülçin Sarıkaya
Baskı Sorumlusu :  Levent Şenol
Hukuk Danışmanı :  Mustafa Sakızlı
Haber Merkezi    Serdar Göktekin
 Kemal Kasap
 Cengiz Tosunyılmaz
:
 
Spor Müdürü :  Cemal Erhanoğlu
Reklam Müdürü :  Raşit Özgül
Katkı Yapanlar : Bülent Bilici Hüsnü Evren
  Kazım Yorulmaz Zeliha Kafa
Temsilciler
Altınoluk Hasan Şen 0536 636 38 79
Altınova Yusuf Bilici 0543 343 18 59
Ayvalık Cemal Erhanoğlu 0542 582 11 80
Balıkesir Taylan Toprak 0554 479 32 25
Burhaniye Şenol Torlak 0554 594 67 15
Edremit Tuncay Ayklan 0535 514 74 25
Gömeç Yusuf Duran  
Küçükköy Bahtiyar Yıldırım 0535 518 11 24