AYVALIKTA ENGELLİLERE BÜYÜK AYIP

03 May 2016
Ayvalık’ta, kamu binaları ve özel sektöre ait engelli tuvaletlerinin birçoğunun ardiye olarak kullanılması engelli vatandaşlara yönelik büyük bir ayıp olarak nitelendirildi.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın; AB Uyum Sürecine imza atan Türkiye’nin AB standartlarında hazırladığı kriterler doğrultusunda yapılan her yeni kamu binasında engelli tuvaletlerinin de bulunmasına yönelik tebliği uyarınca, ülke genelinde yaptırılan kamu binaları başta olmak üzere özel sektöre ait işyerleri ve alışveriş merkezlerinde engelli tuvaletleri yaptırılması zorunlu kılınmıştı.
Bu kapsamda; Ayvalık’ta da kamuya ait resmi kurumlara ait binalarla yeni yapılan kamuya açık özel sektör binalarında ardı ardına açılan engelli tuvaletlerinin birçoğu sadece laf olsun diye yapılmış görünüyor.
Ayvalık’taki bazı okullarla, birçok resmi kurumların görev yaptığı kamu binalarında konuşlandırılan özellikle tekerlekli sandaliye mahkûmu engellilere yönelik yaptırılan engelli tuvaletlerinin hali içler acısı. Muhabirimizin yaptığı araştırmada; bir tek TOKİ tarafından yaptırılan Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu’ndaki engelli tuvaletinin kullanılabilir olması  ise konunun vahametini adeta gözler önüne serdi.
Söz konusu engelli tuvaletlerinin birçoğunun özel ve kamu kurumları tarafından ardiye olarak kullanılıp, tuvalet ihtiyacı doğan engellilerce kullanılamaz durumda olması ise başta engelli bireyler olmak üzere, engelli yakınları tarafından büyük bir tepkiyle karşılanıyor.
Ayvalık’ta engellilerin en doğal ihtiyaçlarını giderebilmek için yana yakıla kendilerine uygun tuvalet aradığına işaret eden Birlik Ortopedik Engelliler Derneği Genel Başkanı Güler Çapraz, “Bu engellilerimiz kendilerine uygun tuvalet ararken, çoğu zaman altlarına kaçırıyor. O engelli bireyin düştüğü o anki psikolojik durumunu hayal edebiliyor musunuz?” diye sordu.
Ayvalık’ta kamu ve özel binalardaki engelli tuvaletlerinin bir çoğunun gerek ardiye yada depo olarak kullanılmasının yanı sıra bazılarının sularının akmadığını, bazılarında ise aydınlatma olmadığına işaret eden Genel Başkan Çapraz, “İlçemizdeki bir çok söz de engelli tuvaletinin engellilerce kullanılamaması üzerine; Ayvalık Ar-Ge Derneği ile birlikte daha önce Ayvalık Merkez ve Cunda Adası’nda engellilerin kullanabileceği tuvaletlerin yapılması için Ayvalık Belediyesi’ne başvuruda bulunmuştuk. Ayvalık Belediyesi;  Cunda Adası’na bir engelli tuvaletinin yapılmasını onayladı. Gerçekten de bir tekerlekli sandaliyeli engelli bireyin Ayvalık’ta bu en temel ihtiyacını karşılaması ne yazıkki özel ve kamu binalarının sorumlularının engellileri görmezden gelmesi nedeniyle engelleniyor” dedi.
 
“İNŞALLAH YETKİLİLER SESİMİZİ DUYAR”
Ayvalık’ın her yıl Türkiye genelindeki engellileri kucaklayarak Engelliler Şenliği ile kucakladığına dikkat çeken Birlik Ortopedik Engelliler Derneği Genel Başkanı Güler Çapraz,  “Ayvalık gibi engellilere yönelik dev etkinliklere ev sahipliği yapan bir ilçede; kamu binaları başta olmak üzere özel sektör bünyesindeki engelli tuvaletlerinin engellilerin kullanamayacağı şekilde ardiye depo yada benzeri şekilde kullanılması çok büyük bir ayıptır. İnşallah yetkililer bu sesimizi duyar da, kendileri için problem teşkil etmeyen ancak engelliler için çok büyük bir sorun olan bu konuda gerekli tedbirleri alırlar” diye konuştu.
(ŞK-
 
  • facebook hesabınızla yorumlayın:
    Share on Myspace

Konuk Olarak Yorum Yapın

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

logo
Sözcü Gazete ve Matbaacılık Turizm İnşaat Mimarlık Tic. Ltd. Şti.
Fevzi Paşa Mahallesi Çarşı Sokak No:21 Saatli Camii Aralığı Ayvalık/Balıkesir
(0 266) 313 00 65/66
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
İmtiyaz Sahibi :  Selahattin Yay
Kurucusu :  Levent Engin Pamirol
Sor. Yazı İşl. Md. :  Serdar Göktekin
Sayfa Editörü :  Cengiz Tosunyılmaz
Bilgi İşlem :  Gülçin Sarıkaya
Baskı Sorumlusu :  Levent Şenol
Hukuk Danışmanı :  Mustafa Sakızlı
Haber Merkezi    Serdar Göktekin
 Kemal Kasap
 Cengiz Tosunyılmaz
:
 
Spor Müdürü :  Cemal Erhanoğlu
Reklam Müdürü :  Raşit Özgül
Katkı Yapanlar : Bülent Bilici Hüsnü Evren
  Kazım Yorulmaz Zeliha Kafa
Temsilciler
Altınoluk Hasan Şen 0536 636 38 79
Altınova Yusuf Bilici 0543 343 18 59
Ayvalık Cemal Erhanoğlu 0542 582 11 80
Balıkesir Taylan Toprak 0554 479 32 25
Burhaniye Şenol Torlak 0554 594 67 15
Edremit Tuncay Ayklan 0535 514 74 25
Gömeç Yusuf Duran  
Küçükköy Bahtiyar Yıldırım 0535 518 11 24